In november 2019 ben ik samen met docenten en assistenten van Academie Bo Yi naar Beijing geweest. Deze studiereis duurde 3 weken lang. Ik heb me verder gespecialiseerd in de Chinese medicijnen(kruiden).

De eerste helft heb ik spreekuren en lessen gevolgd in het Jing Fang College Centre. Dit centre werkt nauw samen met de “the Chinese Medicine Research and Development Association”. Professor Fu Yanling en professor Xue Ju Fu hechten beide waarde aan de toepassing van de klassieke Traditionele Chinese Geneeswijze.

  

In de spreekuren van beide professoren zijn verschillende klachten van patiënten de revue gepasseerd zoals diabetes, gastritis, insomnia, longkanker, mondzweren, maagzuur, allergische neusklachten, constipatie, kinderwens, hoofdpijn, nachtelijk urineren en nog veel meer. Na een spreekuur was er een mogelijkheid om vragen te stellen in een Q&A. Hierdoor werd het inzicht vergroot in de behandelstrategieën van de professoren.

 

Ook waren er spreekuren en lessen van Professor Peng Jian Zhong. Professor Peng Jian Zhong is verbonden aan de Beijing universiteit van Chinese geneeskunde. Meer dan 40 jaar heeft hij klinische ervaring op gebied van acute en chronische nierziekten. Verder heeft hij in een 3-urige discussie de tijd genomen om specifiek te praten over hoe men vanuit de TCM omgaat met chronische ontsteking aan de nieren (oftewel nefritis, gericht op de proteinuria, haematuria, verhoogde waarde van creatinine etc.)

De tweede helft van deze studiereis waren er spreekuren en lessen op gebied van dermatologische klachten. Met een warm welkom van professor Zhou Dong Mei en professor Zhang Cang was er een ontvangst in het Capital University of Traditional Chinese Medicine, Beijing TCM Hospital.

  

Opvallend voor mij was de bevlogenheid van de professoren om zo goed mogelijk de patiënt te helpen. Goed om te weten is, dat om de professoren heen, er een team aanwezig is van doctoren en studenten. Deze mensen nemen veel werk uit handen. Hierdoor kunnen de professoren wel 40 tot 100 (soms nog meer) mensen behandelen op een dag. En ondertussen waren de professoren open en deelde hun kennis met ons tijdens de spreekuren, Q&A en lessen. Ook tijdens de diverse etentjes deelden de professoren ook vaak nog hun wijsheden over de klassieke Traditionele Chinese Geneeswijze.

Als ik nu terugkijk op deze waardevolle studiereis en mezelf de vraag stel wat en waarvan heb ik het meest geleerd, dan zijn dat veel inhoudelijke dingen, zoals gebruik van bepaalde kruiden, doseringen, samenstellingen van kruidenformules en diagnostieke vaardigheden op gebied van huidklachten, insomnia, stoelgangklachten etc.