Warm ontbijten heeft volgens de Chinese Geneeskunde een heilzaam effect op lichaam en geest. Tevens vergroot het je productiviteit en heb je in de ochtend minder behoefte aan zoetigheid, tussendoortjes, snack. Warme pap(congee), gekookt eitje, warme soep of een 5 elementen-granenontbijt brengt je spijsvertering op gang.

Volgens de Chinese Geneeskunde is de maag het meest actief tussen 7.00uur to 9.00uur. Dit is ook het moment voor het ontbijt. De maag houdt van warm en vloeibaar eten. In de maag wordt met warm, vloeibaar eten goed verteert en omzet tot qi. 

In Nederland zijn we gewend om de dag te beginnen met een boterham met jam, kaas, hagelslag, melk of muesli met yoghurt en fruit. Helaas is dit niet fijn voor je spijsvertering. "Gekookte maaltijden zijn beter verteerbaar, dan rauwe groeten (en zuivelprocucten). Een gekookt ontbijt is bij wijze van spreken al een stukje voorbereidt, voordat het in je maag terecht komt. Op die manier hoeft je milt/maag niet hard te werken om het voedsel om te zetten in energie en verspil je 's ochtends niet onnodige energie aan het verteringsproces" (Ontbijt je Fit, JuttaKoelher, Pag 34).  Een ontbijt van yoghurt met fruit zorgt niet voor veel energie. Fruit, zuivelproducten en zoetigheid zijn zijn van nature koud (Yin) en creëren damp. Deze zijn moeilijk te verteren in de ochtend. Het transformatieproces van voedsel naar energie werkt niet optimaal. Rond 10-11uur zal het lichaam zal hunkeren na zoetigheid/snack.

Belangrijkste vuistregels voor een warm ontbijt? 
* Warme soep, rijstepap/congee, havermoutpap etc. 
* of een warme maaltijd met voedzame ingedienten zoals vlees, vis, granen, gevogelte, zetmeelhoudende groente, peulvruchten, eieren, vet en olie (Ontbijt je Fit, Jutta Koelher, Pag 35)
* Geen zuivel en brood
* Minstens 5 keer per week een warm ontbijt nuttigen om het effect te merken. 


Wat levert een warm ontbijt op?
* Meer energie
* Gewichtsverlies
* Minder zoetbehoefte
* Meer lichaamswarmte
* mentale rust

Afbeeldingsresultaat voor gratis foto warm ontbijt Afbeeldingsresultaat voor gratis foto warm ontbijtAfbeeldingsresultaat voor gratis foto congee