In november 2019 ben ik samen met docenten en assistenten van Academie Bo Yi naar Beijing geweest. Deze studiereis duurde 3 weken lang. Ik heb me verder gespecialiseerd in de Chinese medicijnen(kruiden).

De eerste helft heb ik spreekuren en lessen gevolgd in het Jing Fang College Centre. Dit centre werkt nauw samen met de “the Chinese Medicine Research and Development Association”. Professor Fu Yanling en professor Xue Ju Fu hechten beide waarde aan de toepassing van de klassieke Traditionele Chinese Geneeswijze.

  

In de spreekuren van beide professoren zijn verschillende klachten van patiënten de revue gepasseerd zoals diabetes, gastritis, insomnia, longkanker, mondzweren, maagzuur, allergische neusklachten, constipatie, kinderwens, hoofdpijn, nachtelijk urineren en nog veel meer. Na een spreekuur was er een mogelijkheid om vragen te stellen in een Q&A. Hierdoor werd het inzicht vergroot in de behandelstrategieën van de professoren.

 

Ook waren er spreekuren en lessen van Professor Peng Jian Zhong. Professor Peng Jian Zhong is verbonden aan de Beijing universiteit van Chinese geneeskunde. Meer dan 40 jaar heeft hij klinische ervaring op gebied van acute en chronische nierziekten. Verder heeft hij in een 3-urige discussie de tijd genomen om specifiek te praten over hoe men vanuit de TCM omgaat met chronische ontsteking aan de nieren (oftewel nefritis, gericht op de proteinuria, haematuria, verhoogde waarde van creatinine etc.)

De tweede helft van deze studiereis waren er spreekuren en lessen op gebied van dermatologische klachten. Met een warm welkom van professor Zhou Dong Mei en professor Zhang Cang was er een ontvangst in het Capital University of Traditional Chinese Medicine, Beijing TCM Hospital.

  

Opvallend voor mij was de bevlogenheid van de professoren om zo goed mogelijk de patiënt te helpen. Goed om te weten is, dat om de professoren heen, er een team aanwezig is van doctoren en studenten. Deze mensen nemen veel werk uit handen. Hierdoor kunnen de professoren wel 40 tot 100 (soms nog meer) mensen behandelen op een dag. En ondertussen waren de professoren open en deelde hun kennis met ons tijdens de spreekuren, Q&A en lessen. Ook tijdens de diverse etentjes deelden de professoren ook vaak nog hun wijsheden over de klassieke Traditionele Chinese Geneeswijze.

Als ik nu terugkijk op deze waardevolle studiereis en mezelf de vraag stel wat en waarvan heb ik het meest geleerd, dan zijn dat veel inhoudelijke dingen, zoals gebruik van bepaalde kruiden, doseringen, samenstellingen van kruidenformules en diagnostieke vaardigheden op gebied van huidklachten, insomnia, stoelgangklachten etc.

 

 

 

Interessant onderzoek (zie link hier onderaan dit bericht): "Sporten en dieet" zou slecht kunnen zijn voor de botten. Vanuit Traditionele Chinese Geneeskunde is dit als volgt te verklaren: Met lichamelijke inspanning gebruik je energie (Qi). Met voeding (wordt ook wel de nahemelse Qi/energie genoemd) laat je lichaam herstellen (en versterken). Ga je ook een restrictie op je voeding zetten, dan komt er te weinig Qi via je voeding binnen. Naast dat overtollig vet (uit de "love handles"; het buikje) verbrand wordt om tot energie te komen, gaat het lichaam andere reserves in het lichaam aanspreken. Namelijk de reserves van je Jing (dit is voorhemelse Qi ). Je Jing is de energievoorraad die je met geboorte mee krijgt. Het is je levensbatterij. Te vergelijken met een "Duracell" batterij. Echter deze batterij is niet vervangbaar. Echter naarmate we ouder worden gaat de kwaliteit van de batterij ook achteruit. Tot dat de batterij op is.... dan is het leven ook op! Wanneer je te veel gaat sporten en te weinig voeding binnen laat komen verbruik je dus kwalitatieve goede qi, terwijl je herstel van je lichaam uit de voeding te halen is. Dit is zonde. Je wilt je Jing optimaal houden, voor een lang en gezond leven. Dus als je ga sporten zorg goed voor je lichaam! Zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Bij voorkeur warme maaltijden. Waarom? Leg ik een andere keer uit...

 

https://medicalxpress.com/news/2019-09-restricting-calories-bad-bone-health.html?fbclid=IwAR2NuoiE4OCUNtDCNha6aaY5g0ydaOYRNV0l5Pcej7smltvZrBtNW8LIQz0

In mijn praktijk in Vleuten behandel ik mensen met acupunctuur om hun klachten af te komen of te verminderen. Met acupunctuur herstelt de balans in het lichaam. Door naaldjes op bepaalde gebieden van het lichaam te plaatsen, waarlangs energie stroomt, kan ik de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor kan het lichaam weer in balans komen. Dit balans gaat weer ontstaan door dat de energie beter wordt verdeeld, activeert en/of doorstroomt. Ik zeg bewust naaldjes want zoals je op het plaatje ziet zijn ze heel dun. Je voelt vrij weinig van het plaatsen van een naaldje. Waar mensen bewust van worden is de energiestroom die geactiveerd wordt in het lichaam. Wanneer mensen heel bewust worden van hun lichaam, kunnen ze het verloop van hoe de energie stroomt door het lichaam benoemen. Veel mensen vinden dit een bijzondere ervaring.

Vanuit onze Westerse kijk plaats de acupuncturist de naaldjes waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd wordt. Door deze stimulatie komen endorfines vrij. Endorfines zijn een lichaamseigen pijnstillers. De World Health Organisation (WHO) heeft acupunctuur als een officiële geneeswijze erkend. Nu slaat acupunctuur bij veel mensen aan. Weet ook dat er ook mensen zijn waarbij acupunctuur niet aanslaat. Als dat zo is, dan stopt de behandeling. Slaat de behandeling wel aan dan krijg je een verbetering in je welzijn en gezondheid, doordat jouw klachten verminderen of verdwijnen. Wil je meer weten of acupunctuur iets voor jou kan zijn, neem dan contact met mij op? Eline 06-48519222

De 1-2-3 Kippensoep is een recept voor opbouwende kippensoep, die snel te bereiden is.  Wanneer we de griep hebben of een beetje vermoeid zijn, doet deze soep wonderen. Wat ongebruikelijk is, is dat deze kippensoep binnen 45 minuten klaar is. Normaliter laat je een kippenbouillon een halve (tot een hele) dag trekken (op een fornuis zachtjes laten pruttelen).

Deze kippenbouillon is opbouwend, doordat de shitake en kippenbouten een opbouwende werking hebben. De lente ui, knoflook en verse gember hebben een verwarmende en verspreidende werking. Kippensoep zet het afweersysteem aan en ruimt griep- en verkoudheidsvirussen op.

 

Wat heb je nodig:

Biologische kippenbouten

Zonnebloemolie (bio)

Uisnippers bio)

1 a2 teentjes Knoflook (bio)

Verse gember geraspt (bio)

Kippenbouillonblokje (bio)

Water

Groeten wat je in je koelkast heb liggen (bio)

Lente ui (bio)

Shitake (bio)

Tauge (bio)

Een handje goiji bes (bio)

Zout en peper naar behoefte

Kortom alles bio, behalve het water. Dat mag gewoon uit de kraan ;-)

 

Het recept:

Bak de kippenbouten met zonnebloemolie aan, voeg er uisnippers, knoflook en gember aan toe. Laat het sudderen tot dat de kippenbouten gaar zijn.

Vervolgens voeg je er water aan toe en het kippenbouillonblokje. Laat het een paar minuten koken. Vervolgens voeg je er goijibes en diverse groente er aan toe (bijvoorbeeld wortel, prei, bleekselderij, broccoli of wat je aan groente in de koelkast hebt liggen). Laat dit 10 minuten koken.

Als laatste ongeveer 2 minuten voordat je het gerecht gaat opdienen voeg je de shitake, lente, tauge uit toe.

 

Deze soep is ook uitermate geschikt voor ontbijt als je er gekookte rijst en /of een gekookt eitje er aan toevoegt.

Wil je soep in de koelkast bewaren? Zorg dan dat je er geen shitake en lente ui in hebt zitten. De shitake wordt slijmerig. De lente ui en tauge verliest de kracht en knapperigheid.

 

Smakkelijk eten!

In mijn praktijk cup ik regelmatig mensen om de stagnatie in het lichaam op te heffen. Tegenwoordig weten steeds meer mensen over de helende aspecten van het cuppen.  Onder meer doordat bekende topsporters en Hollywoodsterren bekendheid hieraan geven. 

Cuppen is een techniek dat uit de Traditionele Chinese Geneeswijze komt. En werd al duizenden jaren geleden al toegepast. Cuppen is een soort van omgekeerde massage. Bij tuina massage wordt er druk- en duwtechnieken op spieren, pezen en weefsels en de huid gegeven. Bij cuppen wordt er via een zuig-en druktechniek de huid, weefsels, spieren en pezen omhoog getrokken. Op de huid worden er cups geplaats van bamboe, glazen of plastieken bollen. Door het afzuigen van de lucht met een vacuumpomp of met een vlammetje, wordt het onderliggende weefsel naar boven getrokken.

Doel van het cuppen is de circulatie in het lichaam te verbeteren, pijn op te heffen, hitte te klaren en/of gifstoffen te verwijderen. Als een cup geplaats is, geeft dat een strak, trekkend gevoel. Vaak is dit gevoel ontspannend, rustgevend, het voelt goed aan. U zult doorgaans een strak gevoel in het gebied van de beker voelen. Vaak is dit gevoel ontspannend en rustgevend. Afhankelijk van de diagnose zullen de cups korststondig of langer op het lichaam worden geplaatst. Door het cuppen verkleurt de huid tijdelijk. De huid kan dan rood, blauw of paarse kleuren. Afhankelijk van de stagnatie in het lichaam kan de verkleuring van de huid verdwijnen binnen enkele dagen tot enkele weken. Als de verkleuring weg is, dan kan de procedure worden herhaald. Er zijn verschillende methode van cuppen. Cups die vast op een plaats staan, op en af cuppen of het bewegend cuppen,

De voordelen van cuppen:  

  • Verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam
  • Vrije doorstroom van vers bloed, lymfe, en Qi stimuleren
  • verlichting of opheffen van griep, verkoudheid, koorts, hoesten, rug en spierpijn, pijnklachten, slechte bloedsomloop, angst, allergieën
  • Contra indicatie => geen cupping bij mensen die gemakkelijk bloeden en/of niet kunnen stoppen met bloeden, huidzweren hebben of oedeem. geen cups bij grote bloedvaten.  Zwangere vrouwen moeten met uiterste voorzichtigheid worden ge-cupt en nooit op hun buik of onderrug. 

Wil je meer over cuppen weten en of het weldadig voor jou kan zijn, neem dan vrijblijvend contact met mij op? 06-48519222

Warm ontbijten heeft volgens de Chinese Geneeskunde een heilzaam effect op lichaam en geest. Tevens vergroot het je productiviteit en heb je in de ochtend minder behoefte aan zoetigheid, tussendoortjes, snack. Warme pap(congee), gekookt eitje, warme soep of een 5 elementen-granenontbijt brengt je spijsvertering op gang.

Volgens de Chinese Geneeskunde is de maag het meest actief tussen 7.00uur to 9.00uur. Dit is ook het moment voor het ontbijt. De maag houdt van warm en vloeibaar eten. In de maag wordt met warm, vloeibaar eten goed verteert en omzet tot qi. 

In Nederland zijn we gewend om de dag te beginnen met een boterham met jam, kaas, hagelslag, melk of muesli met yoghurt en fruit. Helaas is dit niet fijn voor je spijsvertering. "Gekookte maaltijden zijn beter verteerbaar, dan rauwe groeten (en zuivelprocucten). Een gekookt ontbijt is bij wijze van spreken al een stukje voorbereidt, voordat het in je maag terecht komt. Op die manier hoeft je milt/maag niet hard te werken om het voedsel om te zetten in energie en verspil je 's ochtends niet onnodige energie aan het verteringsproces" (Ontbijt je Fit, JuttaKoelher, Pag 34).  Een ontbijt van yoghurt met fruit zorgt niet voor veel energie. Fruit, zuivelproducten en zoetigheid zijn zijn van nature koud (Yin) en creëren damp. Deze zijn moeilijk te verteren in de ochtend. Het transformatieproces van voedsel naar energie werkt niet optimaal. Rond 10-11uur zal het lichaam zal hunkeren na zoetigheid/snack.

Belangrijkste vuistregels voor een warm ontbijt? 
* Warme soep, rijstepap/congee, havermoutpap etc. 
* of een warme maaltijd met voedzame ingedienten zoals vlees, vis, granen, gevogelte, zetmeelhoudende groente, peulvruchten, eieren, vet en olie (Ontbijt je Fit, Jutta Koelher, Pag 35)
* Geen zuivel en brood
* Minstens 5 keer per week een warm ontbijt nuttigen om het effect te merken. 


Wat levert een warm ontbijt op?
* Meer energie
* Gewichtsverlies
* Minder zoetbehoefte
* Meer lichaamswarmte
* mentale rust

Afbeeldingsresultaat voor gratis foto warm ontbijt Afbeeldingsresultaat voor gratis foto warm ontbijtAfbeeldingsresultaat voor gratis foto congee

Wat is pijn volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)? Vanuit de klassieke teksten is er een belangrijke tekst:Tong Bù Zi Tòng, Bù Tong Zi Tòng. De vertaling hiervan is; (bij) vrije doorstroming is (er) geen pijn,  (bij) geen vrije doorstroming is (er) pijn.

Als er geen vrije doorstroming is van Bloed en Qi(energie), is er stagnatie op in het lichaam. In het lichaam kunnen verschillende soorten pijn optreden afhankelijk van de aard van de oorzaak en de plaats waar de pijn optreedt, wanneer de pijn optreedt(dag/nacht/bij inspanning of ontspanning).

Er zijn verschillende soorten pijnen zoals; zeurend gevoel; stekende; scherpe; hevige; doffe, brandende; blauwe-plek-gevoel; pijn met zwaartegevoel, duwend of trekkend gevoel; spastische pijn; snijdende pijn etc. Het soort pijn zegt iets over de mogelijke onderliggende patronen, waardoor het lichaam niet zelf herstelt.

Om tot een juiste diagnose te komen zijn er 2 belangrijke hoofdvragen: wat is de oorzaak van de pijn en wat maakt dat het lichaam niet zelf herstelt. Het lichaam heeft van Nature een zelf herstellend vermogen. Wanneer het lichaam niet in staat is om te herstellen dan heeft het lichaam hulp nodig om weer tot een eigen balans te komen. Het lichaam stimuleren zijn zelf herstellend vermogen op te pakken kan o.a. met een medische Tuina massage, acupunctuur en/of kruiden.

Kippensoep als medicijn... bij verkoudheid en griep!
De beste kippensoep maak je van een biologische kip.

Geneeskrachtig recept:

  • Biologische kip (het filet haal je eraf om er een ander gerecht van te maken, zorg dat er aan tal botjes gebroken zijn..Gewoon hakken ;-)) 
  • 2 a 3 laurierblad
  • Verse gemberwortel (ongeveer 3 a 4 cm in plakjes of als je gember lekker vindt, kan je de gember raspen)
  • Verse groenten (zoals ui, knoflook, wortel, prei, bleekselderij)
  • Voldoende water in een pan,...bij veel water kan je nog een paar biologische kippenboullionblokjes erbij doen) 
  • Zout en peper

Aan de kook laten brengen en daarna op een zacht pitje zetten. Ongeveer 3 a 4 uur laten trekken.

....Voor een nog geneeskrachtiger kippensoep dan ook erin; 2 stuks Engelwortel (Dong Quai) en 6-8 chinese rode dadels (Da Zao). Deze kan je kopen in de chinese toko

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/…/106241-kippensoep-bij…